Cum recunosti un mentor

 

Muncim pentru bani, alergam dupa functii si titulaturi pompoase , ne dorim sa fim in pozitii cat mai inalte in ierarhie, dar…

Suntem tineri si ne consideram destul de puternici pentru a muta muntii din loc. ( O sa aflam mai tarziu ca muntii stau bine acolo unde sunt.) Ne angajam plini de entuziasm si intram in contact cu primul sef din viata noastra: nu stim inca, dar acest om va fi cel mai important din viata noastra profesionala. Atunci cand intalnesti un sef care stie sa construiasca o echipa in jurul lui, care te invata sa gandesti si nu doar sa muncesti, care iti da sansa sa te afirmi, care iti arata ca seriozitatea este piatra de temelie a vietii tale descoperi ca jobul este o “ chestie foarte cool”. Scolarizarea din spatele “ trainingului” official a inceput din momentul in care seful comunica cu tine. La birou sau in afara lui. La sedinte , atunci cand te combate, te superi si nu intelegi cum after job este ok: atunci inveti o lectie pretioasa “ ne contrazicem pe o idee, nu ne suparam pe omul care a emis-o”! Nu cere respect, il castiga. Iti forteaza limitele si tu nici nu stii; infuzia de adrenalina o face treptat si iti demonstreaza ca din momentul in care ai spus ca nu mai poti, ai mai gasit o sursa de energie.

Iti arunca provocari pentru a te analiza ( ca pe insecte, sub lupa), si te forteaza sa gandesti. Ai o problema si te duci sa ii ceri sfatul. Raspunsul te socheaza : “ vino cu 3 variante de rezolvare” . Te duci si revii. “ Ai aplicat vreuna si nu a functionat?” Pleci iar. Dupa un timp il simti in spatele tau soptind “ buna ideea! Ai vazut ca se poate?” Ai muncit ca nebunul, ai invatat rapid o metoda de comunicare cu cei carora nu le vorbesti limba, ai desenat si dat din maini, dar feedbackul sefului te-a facut sa uiti brusc de oboseala si stres. Procesul se repeta pana in momentul in care indiferent cate solutii ai gasi si incerca a le implementa, cedezi si te duci cu jalba in bat. Astepti ajutor, recunoscand ca , pur si simplu nu mai stii ce si cum sa faci. Raspunsul, banal de simplu, te dezorienteaza “ Use your imagination” ( de-a lungul vietii tale vei fi surprins cat de des vei folosi acesta expresie). Datorita simplului fapt ca seful a avut incredere in tine, ai aflat ca poti fi mai bun decat credeai ( peste timp, o sa te uiti in spate si, la o bere, o sa constati cat de usor ai fost manipulat).

Se spune ca atragi mai multe albine cu o lingura de miere decat cu orice altceva. Sedintele se muta din spatiul tehnic la ceainaria de peste strada : “ a aparut un open point ( cuvantul problema nu il intelege si nu stie ce inseamna) si am nevoie de ajutorul vostru. The big boss is on the way! Credeti ca ma puteti ajuta sa il impresionam? Vine, vede ca totul este in regula si ne lasa” . Raspunsul este, inevitabil: “ poti conta pe noi” ( si ce daca de 2 zile lucram non stop? Ne adunam, ne mobilizam , zambim, mai bem o cafea si…inapoi pe plantatie). *** Oricum o faceam, diferenta a fost ca ne-am simtit importanti si demni de incredere si vroiam sa demonstram asta ( dupa ani si ani, in aceeasi formula , desi la firme diferite, depanam amintiri cu drag).

In momentul de top, atunci cand proiectul este gata, seful vine intre noi. Nimic nu incepe daca nu e echipa complete ( familia mea, cum ii spune el). Ne simtim protejati, privilegiati si stapanii universului. Vedem invidia reactia celorlalti “ da cine sunteti voi de se cearta seful cu toti pentru drepturile voastre?” ( o prima, un bonus, o petrecere).

Oamenii vin si pleaca. La alte companii sau in alt mediu. Relatiile intre oameni raman si sunt nepretuite. Si cand, peste ani, unul din ucenicii bimbo de atunci, spune cu mandrie “ acest om mi-a fost mentor” absolut nimic nu mai conteaza.

Iar cand seful de atunci isi vede omul pe care l-a educat intr-o pozitie mai mare decat a fost el vreodata spune “ Sunt mandru de el! A fost copilul meu” atunci realizezi ce lectie de viata ai avut norocul sa primesti.

 

*** Atunci cand intalnesti un asemenea sef, considera-te norocos. Deschide ochii, asculta si invata. Lectiile de genul asta nu se predau la scoala!

 

 

 

Advertisements
Comments
2 Responses to “Cum recunosti un mentor”
  1. Gabriel Busu says:

    Foarte frumos, daca nu s-ar numi indoctrinare, persuasiune, manipulare si se mai pot gasi cateva “complimente” depinde de unde privesti. Un mentor adevarat este cel care da exemplu prin ce face si ce este in orice situatie (nu cea de sef), fara a dori sa faca acest lucru, prin simplul sau fel de a fi – fel “aprobat” si urmat de invatacel. Oricum mi-a placut felul in care ai scris – cu o usoara nostalgie?

    • Bineinteles ca este si asta un punct de vedere, Insa faptul ca toti, dar absolut toti membrii fostei lui echipe inca il mai cauta si ii cer sfatul, chiar daca nu mai au teoretic nimic in comun, cred ca spune ceva. Sunt foarte multe povesti in care exemplul personal era piatra de temelie a invatarii. Spunea, la un moment dat, ca nu poti cere cuiva sa faca ceva daca tu insuti nu ai facut acel lucru. Demonstratiile erau un adevarat regal, fara se semene a aroganta sau superioritate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: